Skip to main content

Service Plans

Met een Service plan (serviceplan), kan je limieten instellen voor een subscription; bijvoorbeeld het aantal schijfruimte, het aantal domeinen, CPU- en RAM-gebruik, enz.

image.png

Service Plans vind je in Plesk onder 'Hosting Services > Service Plans'. Om een goede start te kunnen maken, hebben we voor jou alvast drie service plans aangemaakt. Je kan deze effectief gebruiken, of je kan ze als voorbeeld gebruiken en naar eigen wens aanpassen.

Waaruit bestaat een service plan?

De instellingen van een service plan zijn gegroepeerd in 'resources', 'RAM, CPU, Disk I/O, 'permissions' , 'PHP Settings' enz. In elk van deze tabbladen kan je beperkingen opleggen. In onderstaand voorbeeld zie je dat er een limiet van 10GB opslagruimte wordt toegepast, evenals een limiet van 2 domeinen en 30 mailboxen.

image.png

Neem voor een gedetailleerde uitleg over elke optie een kijkje in de Plesk documentatie.

Jouw server is gebonden aan een aantal restricties (zo is 'Anonymous FTP mangagement') bijvoorbeeld uitgeschakeld. Ook al sta je in je service plan deze optie toe, dan zal dit niet werken. De restricties van jouw server vind je terug in je Service resources & permissions.

RAM, CPU, Disk I/O

Gebruikt een website veel resources zoals CPU, RAM of schijfacties? Dan kan je ook hier limieten aan opleggen. Dit doe je in het tabblad 'RAM, CPU, DISK I/O'. Een website zal nooit continu al deze resources ten volle gebruiken, maar wel op bepaalde momenten. Bijvoorbeeld wanneer er via een cronjob een bepaald intensieve taak gestart wordt, of wanneer een bepaalde website zeer veel bezoekers op exact hetzelfde moment heeft.

CPU

De CPU limiet wordt in procenten bepaald, waarbij 1 core gelijk staat aan 100%. De websites met dit serviceplan zullen niet meer dan 1 CPU core tegelijk kunnen aanspreken. Het maximaal aantal dat je server fysiek kan gebruiken, wordt in kleine tekst weergegeven. In onderstaand voorbeeld heeft deze server 2 CPU cores, dus met een maximale limiet van 200%. Je kan meer dan 200% aan een serviceplan toewijzen, maar dat zal zeer sterk ten koste gaan van performantie en is daarom niet aangeraden.

RAM

Dit is het aantal MB of GB RAM-geheugen dat websites met dit serviceplan kunnen gebruiken. Zo kan je voorkomen dat websites met eenĀ memory leak de volledige resources van je server opgebruiken ten koste van andere websites.

Disk Read / Write

De Disk Read en Write optie kunnen een beperking opleggen aan het aantal MB/sec dat websites met dit serviceplan kunnen gebruiken. Let op, dit wordt weergegeven in Megabyte per seconde; vergis je niet met Megabit per seconde. Een limiet van 5 MB/sec zoals in onderstaand voorbeeld staat gelijk aan 40 Mb/sec (5 Megabyte * 8 = 40 Megabit).

Reken voor een VPS server op een maximale lees- en schrijfsnelheid van 1 GB/sec en een gemiddelde netwerksnelheid tussen de 300 en 500 Mbps. Aangezien de netwerksnelheid in deze de bottleneck is, zorg ervoor dat alle websites op de server samen niet meer dan 60 MB/sec verbruiken (500 Mbps / 8 = ~60 MBps).

Voor een dedicated server ligt de gemiddelde lees- en schrijfsnelheid eveneens rond de 1GB/sec. De netwerksnelheid is 1 Gbps. Zorg er dus voor dat alle websites op je server samen niet meer dan 125 MB/sec verbruiken (1000 Mbps / 8 = 125 MBps).

image.png

Deze beperkingen zijn van toepassing op alle websites van eenĀ subscription, niet op iedere afzonderlijke website van een subscription. Bijvoorbeeld: heb je een serviceplan gemaakt en kunnen daaraan 10 domeinen toegevoegd worden, dan zijn de beperkingen van toepassing op alle 10 de domeinen samen, niet afzonderlijk. Beperkt dat serviceplan de opslagruimte tot 20 GB en het RAM-geheugen tot 2 GB, dan mogen alle 10 domeinen in de subscription samen maximaal 20 GB opslagruimte en 2 GB RAM-geheugen gebruiken.