Skip to main content

Firmware upgraden en downgraden

Wij updaten het besturingssysteem van je server alsook de UniFi Network Application. Maar we upgraden niet automatisch de firmware van de toestellen wat je via je Network Application beheert. Daar ben je zelf verantwoordelijk voor.

Na een firmware upgrade zal het toestel herstarten en zullen verbonden toestellen hun verbinding verliezen. Plan een firmware upgrade dus best in na de werkuren of breng je gebruikers op voorhand op de hoogte van een korte downtime. Een firmware upgrade neemt per toestel ~ 5 tot 10 minuten in beslag.

Firmware best manueel of automatisch upgraden?

De firmware van je toestellen kan je ofwel manueel ofwel automatisch upgraden. Dit is een keuze die je zelf moet maken. Automatisch upgraden heeft als voordeel dat je toestellen steeds bijgewerkt zijn. Maar dat kan tegelijk ook het nadeel hebben dat, wanneer een firmware wat toch nog bugs blijkt te bevatten, de firmware op al je toestellen geïnstalleerd wordt. Dan zal je alle toestellen manueel moet downgraden. De kans is klein, maar bestaande.

Je kan bijvoorbeeld een proces hanteren waarbij je maandelijks controleert of er firmware upgrades beschikbaar zijn en deze op een klein aantal toestellen installeert. Treed er na een weekje gebruik geen problemen op, dan kan je de firmware op alle toestellen installeren.

Firmware manueel upgraden

De firmware van je UniFi toestellen kan je eenvoudig manueel upgraden in het overzicht 'Devices'. Je ziet een upgrade-melding staan bij ieder toestel waarvoor een firmware upgrade beschikbaar is. Je kan hier manueel de upgrade starten.

2021-10-09_08-33.png

Firmware automatisch upgraden

Je kan in je Network Application ook configureren dat je toestellen automatisch een firmware upgrade installeren wanneer er eentje beschikbaar is. Dat doe je in Settings > Services > Scheduled upgrades. Klik op 'Create new scheduled upgrade'.

Bij 'Occurrence' kies je hoe vaak er gecontroleerd moet worden op upgrade en op welk tijdstip. Een goed idee is om dit bijvoorbeeld 's nachts in te plannen wanneer er geen gebruikers op je netwerk actief zijn.

Bij 'Devices' kan je de toestellen kiezen die automatisch geupgrade moeten worden.

2021-10-04_10-06.png

Als je later nieuwe toestellen aan je netwerk toevoegt, denk er dan aan om deze ook aan te vinken in dit lijstje om automatische firmware upgrades te ontvangen. Nieuwe toestellen die aan je controller toegevoegd, worden namelijk niet automatisch voorzien van firmware upgrades.

Firmware downgraden

Als een van je toestellen na de upgrade een probleem zou ondervinden, dan kan je dat toestel terug downgraden. Dit gaat niet automatisch, dat is een actie wat je manueel moet uitvoeren.

  1. Surf naar https://www.ui.com/download/unifi. 
  2. Zoek in de linker kolom het model van het toestel dat je wilt downgraden.
  3. Selecteer de firmware waar het getroffen toestel geen probleem mee had (heel waarschijnlijk de versie voor de meest recente) en klik op 'Download'.
  4. Kopieer de URL van de firmware van jouw getroffen toestel model.
  5. Open in je UniFi Network Application het getroffen toestel.
  6. Ga naar het tabblad 'Config' (het tandwiel-icoontje).
  7. Plak de URL in 'Custom upgrade'.
  8. Klik op 'Custom Upgrade'.

2021-10-04_10-25.png

Welke nieuwigheden zitten er in een nieuwe firmware versie?

Dat ontdek je op de release pagina van Ubiquiti https://community.ui.com/releases.

Ook in de release notes op https://www.ui.com/download/unifi kan je de wijzigingen terugvinden.